Wat betekent mijn naam?

betnaamIn de praatronde kwamen we op de betekenis van namen. We kunnen de betekenis van onze namen allemaal opzoeken op het internet maar gemakkelijker is het om het aan de ouders te vragen. Bij deze: wat is de betekenis van de naam van jouw kind?

11 reacties op “Wat betekent mijn naam?

 1. Wout komt van Walter, een Germaanse naam en betekent ‘heerser van het leger’ of ‘heerser van het woud’. Het zal dat laatste wel zijn :-) .

 2. Edie is een afkorting van Edith, en dat betekent ‘strijderes voor het rijk’. Maar we kwamen erop toen we naar een liedje luisterden dat ‘Edie (Ciao Baby)’ heet. De Edie uit dat liedje was wel niet zo gelukkig, dus we hopen maar dat dat verder geen invloed heeft op onze Edie.

 3. Surya is in de Veda’s (de oudste geschriften van het hindoeïsme), de verpersoonlijking van de zon, respectievelijk de zonnegod, die veel gelovigen vandaag nog op verschillende manieren eren. Het is het juweel van de hemel., schenker van het licht. Toen ik in 1997 voor het eerst terug naar mijn geboorteland India trok was Piet er ook voor het eerst op rondreis. Pas jaren later ontdekten we dat we op hetzelfde moment ginds aan het reizen waren geweest en meer nog dat we beide de wens koesterde om deze aan een toekomstig dochtertje te geven: Surya !!!

 4. Daan komt van het Hebreeuwse Daniel en betekent ‘God is mijn rechter’. Alternatief kan Daan ook de verkorte vorm zijn van Jordaan, een rivier. Bovendien is Michael Jordan (his royal airness) veruit de beste basketter ooit, niet onbelangrijk voor de papa van Daan ;)

 5. Eleonora komt mogelijk van het Latijnse woord lenire wat ‘genezen’ betekent . Het Griekse woord eleos betekent ‘medelijden’. In het Arabisch zou het dan weer ‘God is mijn licht’ betekenen.
  Maar voor mij betekent Eleonora vééél vééél meer.

 6. Jules is afgeleid van Julius. Julius is een Latijnse familienaam. Er kan een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen. Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter (de oppergod, god van de hemel en het onweer) gewijd’ betekent.

 7. Billie komt van Bill. Geen lekkere kippenbil maar de jongensnaam Bill. En Bill is dan weer de afkorting van William, wat dan weer afgeleid is van de Germaanse naam Wilhelm. Deze naam bestaat uit twee delen: wil en helm. Wil staat voor ‘het willen’ en helm voor ‘de beschermer’. Billie is dus een stoere beschermer met een sterke wil!

 8. Mai blijkt een bloem te zijn uit Vietnam. Een prachtige roze bloem die bloeit in de nacht. Het is een bloem die je kan gebruiken als je ziek bent. Het helpt vooral bij bestrijden van aambeien. Aambeien schrijf je bijna zoals aardbeien en dat vinden we wél lekker.

 9. In 1995 leerde de wereld de naam Kobe kennen omdat in die stad een grote aardbeving plaatsvond.
  Wij noemden ons zoontje Kobe omdat zijn geboorte ook voor ons een zware impact had op ons leven met in tegenstelling tot de aardbeving in Japan alleen maar mooie gevolgen natuurlijk….
  In Afrika is Kobe een tortelduifje:-)
  Je kan de naam ook terugvinden als afkorting voor Jacobus wat ‘hij die zal beschermen’ betekent.
  Maar…. eigenlijk vonden we Kobe gewoon een mooie naam voor een mooi kindje:-)

 10. Tjeu komt van Mattheus. Mattheus is een Hebreeuwse naam met de betekenis ‘geschenk van God’. De naam komt uit de Bijbel, Mattheus was een van Jezus’ volgelingen. Hij heeft ook een evangelie geschreven. Tot daar wat google ons leert. Wij vonden ook Tjok en Teun leuk, maar omdat we met beide namen al iemand dichtbij kenden, maakten we er Tjeu van. En zo kreeg Tjeu zijn leuk klinkende naam met een open einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>